Blog

In welk seizoen fotograferen?

Als fotograaf krijg ik nog al eens de vraag in welk seizoen een fotoreportage het beste gepland kan worden. Eerlijk gezegd heb ik daar geen eenduidig en simpel antwoord op. Het is namelijk totaal afhankelijk van de omstandigheden en je voorkeur! Ieder seizoen heeft namelijk zo zijn voor- en nadelen, mooie en minder mooie kanten. Daarom heb ik op een rijtje gezet wat elk seizoen voor bijzonders met zich meebrengt.

Lente

In de lengte begint de natuur weer te ontwaken uit een diepe winterslaap. De temperaturen lopen weer langzaam op en de natuur loopt uit in prachtige kleuren. Naast het jonge groene blad duiken er allerlei bloemen op aan de bomen en op de grond. Dit is een fantastisch en kleurrijk spektakel. In deze periode beginnen de paarden ook weer uit hun wintervacht te raken en genieten de dieren zichtbaar van het heerlijke warme lentezonnetje. Je ziet in deze periode vaak veel vreugdebokken en andere capriolen bij paarden. Mogelijk heeft dit te maken met dat ze weer naar buiten mogen.

De lente is bij uitstek geschikt voor de zogenaamde “bloesemreportages” waarbij er gezocht wordt naar mooie bloesembomen op de voor- en achtergrond of voor een prachtige reportage met wilde bloemen. Dat geeft extra veel fleurigheid aan de foto. Echte lentefoto’s kenmerken zich door een frisgroene kleur of kleurrijke bloemen. Een seizoen om echt vrolijk van te worden.

In dit seizoen kan je makkelijk op ieder moment van de dag fotograferen, ook midden op de dag is de zon nog niet te fel

Zomer

In de zomer krijgt alles een dieper groene kleur en heb je de grootste kans op een zonnige dag. Ook in dit seizoen zijn er een hoop bloeiende planten en bomen te vinden. Tijdens dit seizoen komt de zon hoger aan de hemel en is de intensiteit van de zon hoger. Hierdoor is het af te raden om midden op de dag te fotograferen. In deze periode is het aan te raden wat vroeger op de ochtend of juist in de avond te fotograferen zodat je zachter licht hebt tijdens de reportage. Met een felle zon kunnen de schaduwen anders hard en onflatteus worden.

De zomer is bij uitstek geschikt om eens een fotoreportage bij of in het water te doen. Lekker spetteren zorgt voor verkoeling. Uiteraard zijn er nog zoveel andere locaties waar je ook terecht kunt, in de zomer is alles eigenlijk wel mogelijk en mooi door de groene bladeren aan de bomen.

Herfst

In de herfst begint de natuur langzaam aan haar winterslaap, maar niet voordat ze zich nog even heeft laten zien in al haar pracht en praal. Voordat de blaadjes dor bruin en grauw worden kleuren ze nog even prachtig geel, rood en oranje op! Dit geeft een feestelijk gevoel als je door het bos loopt, zeker als het zonnetje zich nog laat zien aan een strak blauwe hemel! In deze periode raakt de heide in bloei en dat is altijd een prachtig verschijnsel, die uitgestrekte paarse velden.

De verkleurde blaadjes en sprookjesachtige heide horen bij uitstek bij de herfst! Ook komt de zon lager te staan waardoor de reportages behalve ‘s ochtends en ‘s avonds wat meer op het midden van de dag plaats kunnen vinden.

Winter

Het is koud in de winter! En in de winter zijn, afgezien van naaldbomen, de meeste struiken en bomen kaal. Wel is het zo dat het licht zachter is op de dagen dat het zonnetje zich laat zien. Dit komt doordat de zon relatief laag staat. Je krijgt dan hele heldere foto’s. En met een klein beetje geluk heb je ook nog eens sneeuw in de winter! Dat levert natuurlijk altijd bijzondere platen op!

In de sneeuw kan het wel uitdagend zijn om goede foto’s te maken. Foto’s raken al snel overbelicht of juist onderbelicht waardoor je met grauwe foto’s eindigt. Een tip hiervoor is om het histogram in de gaten te houden en door de gratis basis cursus te volgen waarin je zelf je camera leert instellen.

En jij?

Wat is jouw favoriete fotografie seizoen?

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Wil je dit artikel opslaan op Pinterest? Dan kan je een van de onderstaande afbeeldingen gebruiken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.