Hoe maak je silhouet foto’s? 7 prachtige tips!

Een van mijn favoriete fotosoorten zijn denk ik toch wel de silhouetfoto’s! Je onderwerp staat er natuurlijk op, maar je kunt ook zoveel doen met de achtergrond. Ik bedoel, wie houd er nou niet van een stel prachtige wolken? Mij werd gevraagd waar ik rekening mee houd als ik silhouet foto’s maak, dus lees hier mijn top-tips. Ik ben super benieuwd naar jullie resultaat!

#1 Maak achtergrond lichter dan onderwerp

De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is door tegen het licht in te fotograferen. Als het bewolkt is, kan je ook de wolken gebruiken om dit effect te bereiken en de foto een beetje donkerder te schieten. Als je een silhouet foto maakt, is het prima om hem onder te belichten omdat je de informatie aan de donkere kant van de foto toch niet volledig wilt gebruiken. In de nabewerking maak je het donkerste deel van de foto zo zwart mogelijk.

#2 Houd de achtergrond vrij

Dit heeft te maken met het punt hiervoor. Als er bomen of andere (donkere) objecten in de weg staan, kan je onderwerp niet vrij komen van de achtergrond. Je hele foto zou dan donker worden. Zorg ervoor dat je niets hebt wat je uitzicht blokkeerd, zoals bomen, gebouwen, struiken etc.

#3 Ga laag zitten

Een laag standpunt helpt ook weer om je onderwerp vrij te krijgen van de achtergrond. Ik geloof dat ik dit punt niet genoeg kan benadrukken! Als je lager gaat zitten met je camera zul je zien dat je steeds minder grond zit en meer lucht en dit is belangrijk voor je silhouet foto om te slagen. Hoe minder grond in je foto, hoe vrijer je ondewerp gefotografeerd kan worden.

#4 Flits niet anders kan je geen silhouetfoto maken

Je probeert je onderwerp zo donker mogelijk te krijgen. Als je flitst doe je dit effect weer teniet. Je camera zal denken dat je foto onderbelicht is en zal wellicht proberen om dit op te lossen door te flitsen. Geen goed idee. Als er licht op je onderwerp valt, aan jouw kant (komend van je camera/flitser) zal je geen silhouet foto kunnen maken.

#5 Stel zelf je camera in

Je camera zal proberen om de foto correct te belichten, maar in werkelijkheid proberen we wat onder te belichten. Het is veel makkelijker om zelf de instellingen in te regelen voor wat je probeert te bereiken. Ik fotografeer zelf altijd het liefst in de manuele stand, dit geeft me namelijk de grootste controle op het eindresultaat. Bij het maken van silhouet foto’s zit je typisch in een situatie waarin je camera de foto niet belicht op een manier die jij voor ogen hebt. Ga ervoor! En leer die manuele modus te gebruiken! Wees niet bang ;).

Vind je het nog lastig om zelf aan de slag te gaan in de manuele modus? Geen probleem, ik schreef er een gratis cursus over!

#6 Zorg voor een interessant silhouet

Wanneer je silhouet foto’s aan het maken bent, zit er geen detail in je onderwerp. Daarom is het extra belangrijk dat je onderwerp er interessant uitziet. Als je een paard van voren fotografeert, zal je alleen een “blob” zien. Niet zo kenmerkend. Je zult zien dat ik al mijn silhouet foto’s maak van de zijkant. Dit zorgt ervoor dat je alle interessante kenmerken van het paard ziet.

#7 Varieer tussen een echte silhouet foto en een foto met nog wat detail

Ik vind silhouet foto’s waarbij er toch nog wat details aanwezig zijn in het onderwerp ook machtig interessant. Het is dan misschien geen volledig silhouet foto, maar geef je creativiteit de vrije teugel! Experimenteer! En probeer ook eens om iets vóór je silhouet foto te krijgen. Bijvoorbeeld opspattend water werkt behoorlijk goed, maar ik heb ook wel eens een paard rennen door het zand gefotografeerd bij een bewolkte lucht. Het paard zelf kon donkerder worden gemaakt tot een silhouet terwijl het zand fel oranje oplichtte. Ik vond dat een heel cool shot. En heel anders dan een typische silhouet foto.

Inspiratie nodig?

Ik maakte nog eens een hele blogpost met de allermooiste silhouetfoto’s! Neem zeker een kijkje om te zien wat er allemaal kan met deze prachtige manier van fotograferen!

Bonus tip voor betere silhouet foto’s!

Houd je histogram in de gaten. Aan de hand van je histogram kan je zien of je al een echt silhouet aan het maken bent of dat je de belichting eigenlijk nog te licht hebt staan. Wil je weten hoe het histogram werkt? Ik schreef een blog over hoe je het histogram kunt aflezen. Ook zit het aflezen van het histogram verwerkt in mijn gratis basis fotografiecursus.

Heb jij nog tips voor de mooiste silhouet foto’s?

Laat me weten of je wat had aan deze tips en laat me vooral weten wat jouw resultaten zijn!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Wil je dit artikel opslaan op pinterest? Dan kan je daarvoor onderstaande afbeeldingen gebruiken!

2 gedachten over “Hoe maak je silhouet foto’s? 7 prachtige tips!”

  1. Mooie baby foto’s maken is niet altijd even eenvoudig. Toch wil je dat ook jouw kleine spruit, net zoals vele andere kleintjes, kan stralen in een leuk fotoboek of op een mooie fotocanvas. Veel ouders doen voor deze reden beroep op een professionele fotograaf. Met een beetje begeleiding is dit eigenlijk helemaal niet nodig. Daarom hebben wij, speciaal voor jou, enkele tips opgesomd. Zo kan ook jij, samen met je partner, de meest prachtige baby foto s maken. Aan de slag dus maar!

    Beantwoorden
    • Beste Nanna,

      Dank je wel voor je comment, maar ik snap de relatie tot de blogpost over het maken van silhouetfoto’s niet helemaal. Zou je kunnen uitleggen wat je precies bedoeld?

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.