Blog

Samsung SSD X5 gereviewed

Onlangs werd ik uitgenodigd door Zoom.nl om mee te komen doen aan een videografie workshop gegeven door Milan Rijdners. Naast het krijgen van deze leuke en leerzame cursus kreeg ik ook de Samsung SSD X5 mee naar huis om te testen nadat we hem tijdens de workshop al in gebruik namen waarbij we de videobeelden direct vanaf deze harde schijf hebben ge-edit. Het bewerken van de videobeelden vanaf de schijf ging perfect en thuis heb ik de schijf ook nog aan een aantal tests kunnen onderwerpen. Benieuwd naar wat ik van de schijf vond? Lees de rest van de review!

Deze review is in samenwerking met Zoom.nl en Samsung storage.

Uiterlijk en eerste indruk

Ik haal de schijf uit een mooie verpakking. Er zit een kartonnen hoes om de doos zelf heen waar de schijf in zit, op de kartonnen hoes vind je de informatie over de schijf zelf. In de doos vind je de schijf (Samsung Portable SSD X5 met de dimensies 119 x 62 x 19,6 mm en een gewicht van 150 gram), uitgerust met een grijze bovenkant en een felrode kunststof onderkant. Deze rode onderkant zorgt ervoor dat de schijf wat stroever is en niet zomaar van een oppervlak zoals een tafel of bureau af zal schuiven. Al claimt de fabrikant wel dat het geen probleem is om de schijf te laten vallen, zelfs een val van 2 meter zou probleemloos moeten kunnen. Moedwillig de schijf laten vallen heb ik niet gedaan overigens maar de schijf geeft de indruk dat de fabrikant gelijk heeft.

Verder zit er een Quick start guide in de doos zodat je wat naslag werk hebt en een Thunderbolt 3 (40 Gbps) USB-C kabel. De lengte van de bijgesloten kabel is 51,5 cm, hiermee heb je een kabel die enige ruimte geeft om je schijf ergens bij je laptop of pc te leggen en is hij kort genoeg om makkelijk bij je kunnen steken.

Al met al, vind ik de schijf er goed uit zien.

Thunderbolt 3

Deze schijf heeft alleen maar een kabel om aan te sluiten op een Thunderbolt 3 aansluiting. Omdat de schijf alleen maar met die aansluiting werkt is de bestandsoverdracht werkelijk razendsnel. Echter kan jet géén gebruik maken van USB-C, op die aansluiting doet de schijf het simpelweg niet. Je zult vóór je deze schijf aanschaft dus goed moeten opletten of jouw laptop of pc wel beschikt over een Thunderbolt 3 aansluiting, met een beetje pech heb je anders een schijf in huis die je niet kunt gebruiken. Het is eventueel nog een optie om een kabel te kopen die van T3 naar T2 gaat, maar dit gaat zéker ten koste van je snelheid en dat is natuurlijk zonde! Of je dit een nadeel vind of niet is aan jou. Het houdt wel in dat je de schijf niet zomaar op iedere computer zult kunnen aansluiten.

Plug and play

Je hoeft de schijf maar aan te sluiten aan een Thunderbolt 3 aansluiting en je kunt aan de slag. Wil je ook gebruik maken van de beveiliging die Samsung verzorgt? Dan kan je de bijgeleverde software installeren zodat je een wachtwoord kunt instellen op je schijf. Je bestanden worden dan ge-encrypt zodat je geen zorgen hoeft te maken over je bestanden als je de schijf onverhoopt toch eens kwijt zou raken.

Verder geeft Samsung aan dat de oppervlakte temperatuur nooit boven de 45 graden celsius zou komen door gebruik van DTG-technologie (DTG staat voor Dynamic Thermal Guard die ervoor zorgt dat de schijf optimaal kan blijven presteren door gebruik te maken van een koellichaam die de temperatuur goed reguleert). Tijdens het gebruik ervaar ik dat de schijf hoogstens een beetje lauw wordt. Ik heb de schijf niet aan uitgebreide tests kunnen onderwerpen op zwoele zomeravonden, maar ik geloof niet dat de schijf hier ook maar enig probleem mee zou hebben.

Snelheid

Samsung claimt dat deze harde schijf net zo snel, of misschien wel sneller is als de interne harde schijf van je pc. Dit wilde ik natuurlijk wel even testen. Ik had nog een hele hoop foto’s staan op mijn camera die ik via de usb-mini aansluiting van de camera naar de pc overzette. Dit is niet de snelste manier om de foto’s over te zetten, maar aangezien ik de methode voor zowel de interne- als externe opslag gelijk hield geeft dit wel een eerlijke vergelijking. En uit deze (niet zo wetenschappelijke) test kan ik concluderen dat de Samsung SSD schijf op zijn minst net zo snel is als de interne SSD-schijf die ik tot mijn beschikking heb. De Samsung SSD schijf was zelfs een stukje sneller! Ongelofelijk maar waar.

interne SSD: 21.46 minuten

externe SSD: 14.28 minuten

Perfect tijdens een reis!

Het is jammer dat ik hem weer moet inleveren want deze harde schijf is perfect om met je mee te nemen als je op (fotografie) reis gaat. Binnen no-time staan de foto’s veilig op je harde schijf. En aangezien hij tegen een stootje schijnt te kunnen is het geen probleem om de schijf bij je te steken in je fotografie tas. Zo heb je altijd je back up bij je. Zelf sla ik foto’s tijdens een reis op ten minste twee plekken op. Ik sla ze op de interne harde schijf van de laptop die ik bij me heb op en ik sla ze altijd ook op een externe harde schijf op. Als dan één van de twee schijven corrupt raakt, om wat voor reden dan ook, heb je altijd nog een andere kopie. Harde schijf ruimte is tegenwoordig niet meer zo duur, dus dat is geen reden om niet voor een externe harde schijf te zorgen.

Wat voor opslag gebruik jij?

Heb jij een externe harde schijf? Of zet je jouw foto’s alleen maar op de interne harde schijf van je pc?

Wist je dat het laatste niet zo’n goed idee is? Lees er alles over in mijn blogpost met tips over het backuppen van je foto’s.

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.