Blog

Hoe fotografeer je een paard los?

Je kent de foto’s wel, het paard lijkt in totale vrijheid rond te rennen in een prachtig natuurgebied. Zou zo’n paard nu werkelijk losgelaten zijn? Dat kan toch niet? Er zijn maar weinig paarden die je zomaar los kunt laten. Dus moet je creatief worden om de illusie te wekken dat het paard los loopt. Hier zijn verschillende manieren voor en ik vertel je er alles over in deze blog.

Echt loslopen

Het paard kan écht los lopen, maar hiervoor heb je volledig vertrouwen nodig in je paard. Wat doet je paard als hij schrikt? Zou hij dan weglopen naar een vertrouwde plek, of blijft hij juist bij je in de buurt? Er zit een behoorlijk risico aan het los laten van een paard. Áls een paard schrikt en wegrent zijn er veel mensen die werkelijk niet weten wat ze met zo’n paard moeten. Verder kan het zomaar gebeuren dat een paard een kind omver rent of zichzelf bezeerd zonder jouw toezicht. Dit kan dus echt alleen als je heel zeker weet dat je paard goed bij je blijft en niet zomaar weg rent.

Prikpaaltjes

De meest gebruikte manier zijn prikpaaltjes. Hiermee kan je op iedere plek “zomaar” een stukje afzetten in de natuur. Maar houd dan wel rekening met een aantal zaken.

Sommige paarden hebben niet zoveel respect voor paaltjes en draadjes en rennen er zo doorheen, springen er overheen of rennen er onder door. Check dus goed met de eigenaar van het paard of die er vertrouwen in heeft. En als je ziet dat het paard aan het kijken is om uit te breken, stop dan ONMIDDELLIJK! Want de kans is dan heel groot dat het paard ook daadwerkelijk uitbreekt.

Zitten er gaten in de grond? Kijk goed of de grond egaal en stevig en/of zacht genoeg is om te rennen. Het zou erg vervelend zijn als een paard zijn been verzwikt, of nog erger…. breekt. Dit wilt niemand natuurlijk. Even een korte check nadat de paaltjes zijn opgezet zijn dus geen overbodige luxe.

Foto door Merel Bormans Photography

Als de paaltjes zijn opgezet is het altijd verstandig om beide kanten op met het paard langs het draad te lopen zodat zowel de fotograaf als de eigenaar goed weten dat het paard het draad heeft gezien en weet waar het draad zich bevind. Dan komt het moment om het paard los te laten. Sommige paarden geven direct een showtje weg en laten het fotografenhart daarmee sneller kloppen. Dat zijn de paarden waar direct práchtige losfoto’s van gemaakt kunnen worden.

Andere paarden hebben net wat meer aanmoediging nodig eer ze een rondje showen. Het is goed om een paard, direct na het loslaten, even zelf de tijd te geven om aan de omheining te wennen alvorens ietsje opgejaagd te worden. Dit is dus een methode waar wederom goed vertrouwen nodig is tussen paard en eigenaar en waarbij de eigenaar goed moet kunnen inschatten wat de reactie van het paard zal zijn op het lint.

Weide

Als je een mooie weide tot je beschikking hebt is dat natuurlijk fantastisch. In dit weiland kan je paard veilig en vrij rondrennen. Paarden hebben over het algemeen voldoende ruimte om helemaal los te gaan. Bij weilanden loop je er soms wel tegenaan dat het gebied te groot wordt om het paard steeds beeldvullend op de foto te kunnen zetten. Zet in zo’n geval met prikpaaltjes een stuk weiland af.

Longeren

Longeren aan een touwhalster. Dit is voor paard en eigenaar de meest veilige optie.

Maar heeft twee grote nadelen. Ten eerste is het voor de fotograaf veel werk om touwhalster netjes weg te werken, maar erger nog. Je ziet snel aan de houding van een paard, dat er gelongeerd is. De hals staat snel in een bepaalde hoek naar binnen waardoor de foto niet langer natuurlijk is. De manier om dit eventueel op te lossen is door zelf een stukje mee te rennen en daardoor effectief “vierkantjes” te longeren. Een oefening die sommige paardeneigenaren ook in de bak uitvoeren als training. Hierdoor geef je het paard de kans om een stuk recht te galopperen, of draven alvorens de bocht wordt gemaakt. Hierdoor staat het hoofd van het paard niet meer constant naar binnen. Deze methode vraagt echter wel wat techniek van paard en eigenaar.

De eigenaar rent dan namelijk met het paard mee. Het terrein kan hobbelig zijn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de eigenaar voor of achter het paard rent vanuit de fotograaf gezien anders heb je veel werk aan het wegwerken van de eigenaar. Deze methode heeft over het algemeen de minste voorkeur bij fotografen vanwege bovengenoemde nadelen.

Silhouet foto’s

In deze blogpost stonden ook een aantal silhouet foto’s. Mocht je dat leuk vinden, heb ik 7 geweldige tips gegeven om hier mee aan de slag te kunnen. En deelde ik ook nog eens een hele boel inspirerende silhouet foto’s.

Welke manier vind jij het fijnst?

Welke manier van de bovenstaande lijst gebruik jij het liefst om paarden in vrijheid te fotograferen? Heb je een favoriet?

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Wil je dit artikel kunnen toevoegen op Pinterest? Dan kan je gebruik maken van een van deze afbeeldingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.