Blog

Weinig moois op de achtergrond? Geen probleem!

Hoe krijgen al die paardenfotografen het toch voor elkaar om altijd maar foto’s in prachtige natuurgebieden te hebben? Maar wist je dat je helemaal niet zoveel nodig hebt?! Met een klein struikje of een goed geplaatste boom kom je al een heel eind! En heb je toch een mooie achtergrond voor je foto.

Het is ook een veelgehoorde klacht onder paardenfotografen! Dat ze het niet voor elkaar krijgen om een mooie achtergrond te vinden en dat ze het maar moeten doen met wat ze voorgeschoteld krijgen zonder de tijd, ruimte en middelen te hebben om naar een mooi gebied te gaan zoals het bos om op die manier prachtige foto’s in een mooi gebied te maken.

Gelukkig is dat ook niet altijd nodig! (Hoewel het wel makkelijker is ;)). Zelfs met een onderwerp zo groot als een paard, kan je “gewoon” in een woonwijk foto’s maken! En dat is precies wat ik ben gaan doen.

Welsh x haflinger kruising Luna en haar eigenaresse, Else, waren mijn partners in crime op mijn missie om te laten zien dat het best wel mogelijk is om in minder-dan-ideale-omstandigheden toch mooie foto’s te maken.

Er zit ook niet een echt geheim achter de foto’s behalve dat je goed moet kijken naar de achtergrond. En dat het soms veel scheelt of je een stapje naar links of rechts zet en je camera naar boven of onder beweegt. Dit kan een wereld van verschil maken!

Locatie 1: Wilde bloemen en mooie struiken!

Op deze locatie viel ik onmiddellijk voor de bloemen op de voorgrond. Ik houd ervan om iets in de voorgrond te plaatsen waarbij dat een beetje out-of-focus in beeld staat. Ik vind dat het wat diepte geeft aan de foto maar weet tegelijkertijd dat niet iedereen dat even mooi vind en dat er mensen zijn die het zelfs ronduit lelijk vinden. Gelukkig geldt hier wel dat smaken verschillen!

Gelukkig hadden de overburen een paar mooie struiken staan. Tijdens het fotograferen moest ik goed mikken tussen de boom en het te koop bord, samen moesten we behoorlijk manoeuvreren om ervoor te zorgen dat zowel de bloemen in beeld blijven als de boom en dat bord buiten beeld. Gelukkig was Luna geduldig zolang we haar af en toe beloonde met een hapje gras.

Nog even over het halstertouw, de meeste paardenfotografen photoshoppen dat eraf, ik vond dat er zelf dan een beetje gek uitzien, helemaal omdat ze wel een mooi halster draagt. Ik heb het er met Else over gehad dat we er een hengstenketting aan konden klikken, maar die hield minder lekker vast. Omwille van de veiligheid kozen we dus voor dit halstertouw. Voor mij geldt, veiligheid voor alles, ook voor het maken van een mooie foto. En ik vind dit een heel prima halstertouw op de foto.

Met dat uit de weg, geniet van de foto’s samen met de achter-de-scene-foto’s die met een telefoon zijn gemaakt!

Locatie 2: Een school met wat struiken

De tweede locatie was bij een school. De struiken op de achtergrond zagen er mooi uit vanwege de richting van het licht. Doordat het licht van achteren kwam, ontstond er een hele subtiele lichtrand om Luna heen. Zie vooral ook het lichtje in het rechteroog van Luna (links voor de kijker). Ook hier moest vooral ik wat manoeuvreren om het gebouw buiten beeld te houden terwijl ik ook in de gaten moest houden dat de boom in de achtergrond niet “uit het hoofd” van Luna zou groeien. Dit is iets wat ik altijd probeer te voorkomen.

De boom zoals hij is geplaatst op de before-foto is acceptabel voor mij, maar soms zie je wel eens foto’s voorbij komen waarbij de boom achter het hoofd van het paard is geplaatst waardoor de boom “uit het hoofd van het paard groeit” en daar houd ik persoonlijk niet van. Dus als je dat kan voorkomen, is dat beter!

Ooh en kijk hoeveel Else van Luna houd! En zelfs al kan je hier niet zien, Luna vind Else ook heel lief hoor ;).

Locatie 3: Contrast – paarse en groene bomen

Door de paarse boom viel ik ook voor deze locatie direct. Dit paars is niet een kleur die je vaak ziet bij paardenportretten, maar zoals je ziet kan hij wel “van nature” voorkomen. Ik heb hier niet aan hoeven photoshoppen.

Aangezien deze paarse boom naast een felle lichtgroene boom stond, krijg ik een mooie “punch” in de foto en zorgde het groene een beetje voor een omlijsting van de foto.

Wat ik aan deze locatie ook leuk vond was dat het licht van achteren kwam. Als je naar de manen van Luna kijkt, valt daar net wat licht op, hierdoor komt Luna los van de achtergrond, waar ze anders een beetje tegen de achtergrond zou zijn weggevallen. Je ziet ook een mooie lichtstreep over haar hals en het borstgedeelte. En btw, moet je toch eens kijken naar die nek van haar! Is dat niet indrukwekkend? Ik zou haar niet zomaar geven dat ze merrie is.

Locatie 4: Een leuke kleurencombinatie

Deze locatie vond ik ook leuk omdat het nog wat uitdagender was dan de andere locaties. Ik moest de bak met het verbouwingsafval buiten beeld houden terwijl ik ook het huis en de paal op de voorgrond niet in beeld mocht krijgen. Omdat de ruimte maar zo krap was, had ik nog minder manoeuvre vrijheid waardoor ik iets preciezer met Luna moest zijn. Normaal beweeg ik zelf heen en weer in plaats van dat ik het paard verplaats.

Als je het paard teveel beweegt wordt hij daar soms angstig of geïrriteerd van, en hoe ga je dan nog de oren naar voren krijgen?! Dat is dus iets wat je wilt voorkomen.

Location 5: Bosje met paarse bloemen <3

De laatste locatie was deze Rodhondendron struik, vol in bloei met deze prachtige paarse bloemen. De struik zelf was vrij klein en laag maar het was genoeg om dit portret erbij vast te leggen. Er was voldoende groen achter de struik om de sfeer in de foto te behouden.

Ik heb er enorm van genoten om met Luna te werken, ze is een geboren fotomodel! Dank je wel Luna en Elsa om met me mee te komen op dit gekke avontuur. Ik houd ervan dat je altijd open staat voor de meest krankzinnige verzoeken en iedere keer weer opzoek bent naar nieuwe avonturen, je bent de beste!

Zelf leren fotograferen?

Ben je nog beginnend en weet je nog niet zo goed hoe je bijvoorbeeld een onscherpe achtergrond kan krijgen? Bekijk dan eens de gratis te volgen basis cursus! Dan leer je onder andere wat het effect is van het diafragma op de onscherpte in je achtergrond!

Heb jij ook zulke voorbeelden?

Ik ben benieuwd! Heb jij ook mooie foto’s met bijzondere behind-the-scenes-foto’s? Ik wil ze heel graag zien!
Ik daag je uit om ook mooie foto’s te maken in een uitdagende omgeving en om me daarna het resultaat te laten zien!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.