Blog

Foto onscherp? Front- en backfocus uitgelegd!

Wanneer jouw camera last heeft van front- of backfocus is dat echt een heel vervelend probleem. Je camera stelt namelijk continu te veel naar voren of achter scherp waardoor jij teleurgesteld achterblijft met een onbruikbare foto.

Eigen ervaring

Heel hard had ik gespaard om ein-de-lijk die mooie nieuwe lens te kunnen kopen. Ik was nog in het bezig van een Nikon D7000 met de 55-200 mm kitlens die bij mijn vorige camera werd geleverd. Niet dat ik daar geen goede foto’s mee kon maken hoor, maar ik wilde zó graag een 70-200 f/2.8 lens! Dat was mijn droom! Eigenlijk wilde ik heel graag de versie van Nikon zelf maar dat lag niet binnen mijn budget. Ik koos voor een Sigma lens.

Toen ik de lens binnen kreeg was ik opslag verliefd, wát een mooie lens. Ik voelde me met dat grote bakbeest ineens een echte fotograaf! Met zo’n joekel van een lens wordt je wel serieus genomen ;). Trots als ik was ging ik op weg naar mijn eerste fotoshoot met mijn nieuwe lens.

De fotoshoot was geweldig, een witte PRE hengst op de Veluwe. (PRE staat voor Pura Raza Espagnola, oftewel zo’n knap Spaans paard met van die witte wapperende manen). Als klap op de vuurpijl kon hij in volledige vrijheid los staan midden op de zandvlakte! Dat doet een fotografenhart wel sneller kloppen!

Thuis laadde ik direct mijn foto’s in …..

……

Maar hé?! De meeste foto’s waren helemaal niet goed scherp! Hoe kan dat! Wat erg!

Dan zakt de moed je wel even in de schoenen!

Mijn combinatie van body en lens bleken samen last te hebben van backfocus. Dit zorgde ervoor dat bijna al mijn foto’s onscherp waren!

Gelukkig was dit vrij eenvoudig opgelost door de AF-fijnafstelling in te stellen op mijn camera.

Maar de foto’s van die ene shoot waren helaas niet zo heel goed…. Dat was wel even pech.

Front- en/of backfocus

Stel je scherp op een bloem? Dan is niet de stamper waar je eigenlijk op richtte scherp, maar de blaadjes eronder…

Maakte je een portret, dan zijn niet die mooie ogen scherp waar je op scherp stelde maar is het puntje van de neus in focus…

Wanneer je camera/lens combinatie hier last van heeft, kan dat heel frustrerend zijn en je het gevoel geven dat je “het” gewoon niet kan.

Soms kan het zo erg zijn dat je het fotograferen opgeeft en de camera gewoonweg de kast in verdwijnt. En dat zou eeuwig zonde zijn!

De focus testkaart

Gelukkig kan je vrij gemakkelijk testen of jouw camera en lens last hebben van front- of backfocus!

In deze les zit een gratis  focus testkaart bijgesloten! Download hem van deze link en print hem uit!

Dit moet je doen

Bij het uitvoeren van deze test zijn er best een paar dingen waar je aan kunt denken en rekening mee kunt houden.

Zorg dat de focuskaart na het uitprinten netjes recht blijft en niet kreukelt of vouwt, want dit kan effect hebben op het resultaat van de test.

Wanneer je hem neerlegt, zorg je er ook voor dat hij goed belicht is, wanneer er een schaduw over de kaart heen loopt kan dit ook effect hebben op het resultaat. Leg de kaar dus of helemaal in het licht of helemaal in de schaduw.

Het is bij het testen ook belangrijk dat er voldoende licht is zodat het autofocussysteem zijn werk kan doen en om ervoor te zorgen dat de sluitertijd snel genoeg kan staan om foto’s te maken waarbij je geen last hebt van bewegingsonscherpte. Het beste kan je test overdag bij natuurlijk licht uitvoeren.

Zet tijdens de test je diafragma zover mogelijk open, dan wordt de scherptediepte zo klein mogelijk waardoor het resultaat van de test makkelijker af kunt lezen. Zet je camera dus op de manuele stand of op de diafragma-voorkeur-modus.

Zorg dat de sluitertijd snel genoeg staat, zelfs als je van een statief af fotografeert.  Ik zou aanraden om je sluitertijd boven 1/1000e te houden bij deze test, dan weet je zeker dat je geen last hebt van beweging in je camera.

Zet je ISO zo laag mogelijk, een ruizige foto maakt het lastiger om af te lezen waar de foto nu op zijn scherpst is. Het verhogen van je ISO heeft verder geen invloed op de werking van je autofocus. Wanneer het nodig is om je ISO wat te verhogen om de sluitertijd snel genoeg krijgen, moet je dat natuurlijk doen.

Vibratie reductie of image stabilisation? Je kunt testfoto’s maken met IS/VR aan en uit. In principe mag dit geen enkel effect hebben op front- of backfocus. Maar je weet het maar nooit.

Zorg dat je recht op de test staat. Als je de kaart schuin voor je camera hebt liggen kan je het resultaat niet goed aflezen, het scherptediepte vlak zou anders schuin over de kaart lopen.

Let er tijdens het fotograferen ook op dat je niet té dicht op de testkaart staat. Je lens heeft een minimale scherpstelafstand en als je de kaart dichterbij hebt liggen, kan je camera de kaart niet goed op de foto zetten. Dus zorg dat de kaart ver genoeg weg ligt.

Verder is het belangrijk om goed op te letten dat je camera wel scherpstelt op de balk in het midden van de test. Als de camera op een ander punt scherpstelt, kan het net lijken of je front- of backfocus hebt terwijl dat niet zo is. Ik kies zelf altijd mijn eigen scherpstelpunt.

En last but not least….. Vergeet niet om de autofocus aan te zetten, anders heb je überhaupt niets aan het resultaat van je test ;).

Samenvattend

 • Houd de kaart recht en glad
 • Leg de kaart recht voor je camera (niet onder een hoek!)
 • Zorg voor voldoende licht
 • Diafragma zo groot mogelijk (laag f-getal)
 • Sluitertijd 1/1000e of sneller
 • ISO zo laag mogelijk
 • VR of IS? Voer de test met en zonder VR/IS uit
 • Neem voldoende afstand (meer dan de minimale scherpstel afstand)
 • Let erop dat je scherpstelt op de middelste balk van de test
 • Autofocus aan!

Meer leren?

Wist je dat ik een cursus heb geschreven over het maken van scherpe foto’s?

In deze cursus leg ik niet alleen uit wat er technisch mis kan zijn met jouw camera. Ik ga ook in op de instellingen waar je rekening mee kan houden. Leg uit waarom foto’s van andere fotografen online er soms zoveel scherper uit kunnen zien (terwijl dat in werkelijkheid zomaar eens enorm mee zou kunnen vallen!) en de cursus staat bomvol met goede tips om er zeker van te zijn dat ook jij scherpe foto’s kunt maken!

Nuttig?

Vond je deze blogpost nuttig? Heb jij wel eens last gehad van front- of backfocus? Laat het me weten in de comments!

Keep on clicking! Merel Bormans van Focus op jouw fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar