Welke camera heb je nodig?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen met een camera waarvan je de instellingen handmatig kunt aanpassen. Met sommige camera’s is het makkelijker om de instellingen aan te passen dan met anderen.

Heb je echt de duurste apparatuur nodig?

Hierover kan ik heel kort zijn: NEE! Je hebt niet de mooiste camerabody en de duurste lens nodig. Met een simpele instapcamera kun je ook prachtige foto’s maken. Zo begon ik zelf met een Nikon D50 (de meest basic spiegelreflex van die tijd) en een 55-200 mm lens. En met deze combinatie lukte het me al prima om goede foto’s te maken. Zo is de foto hieronder van de Victoriaanse Kroonduif (de blauwe vogel) gemaakt deze combinatie. Best wel aardig toch?

En in het gezegde: “De fotograaf maakt de camera, niet andersom” zit zeker waarheid. Een goede fotograaf kan keer op keer goede foto’s maken met welke camera dan ook terwijl een slechte fotograaf nog geen aardige foto zal halen uit de meest dure en geavanceerde apparatuur. Camera en andere apparatuur is echt minder belangrijk dan meestal wordt beweerd.

De grootste eye-opener die ik had in mijn fotografiecarrière was tijdens een fotosessie met roofvogels. Er was een fotoclub die een fotografiedag organiseerde. Ook fotografen van buiten de club mochten meedoen en daar was ik er eentje van. Toen ik aankwam met mijn Nikon D50 en 55-200 mm lens had ik duidelijk de kleinste lens en goedkoopste camera van het hele stel. Iedereen had ten minste een 70-200 mm f/2.8 lens of groter/duurder. Ik rekende erop dat mijn foto’s in het niet zouden vallen bij deze grote, dure lenzen.

De week erna kwamen we met alle fotografen weer bij elkaar om de foto’s van elkaar te bekijken en bespreken. En weet je wat? Mijn foto’s zaten in de top 3 (van zo’n beetje 20 fotografen). Kun je dat voorstellen? Al die dure apparatuur? En dat heeft niet hét verschil gemaakt…. Omdat een aantal fotografen niet wisten hoe ze hun camera’s goed moesten gebruiken. Ze haalde niet de volledige potentie uit hun apparatuur. Zo fotografeerde veel van deze fotografen in de automatische stand.

Een van de fotografen wilde graag een foto met een onscherpe achtergrond. Hij heeft foto’s gemaakt met een diafragma van f/8 en daarna tijdens het post-processen de achtergrond vervaagd.  Hij vertelde trots hoe hij dat allemaal voor elkaar had gekregen. Maar als hij had geweten dat hij met een groot diafragma (klein f-getal) moest fotograferen had dat bewerken niet gehoeven en was het resultaat nog mooier geweest ook.

Waarom toch dure apparatuur?

Maar als het niet uitmaakt welke camera en lens je hebt… Waarom heb jij dan een Nikkor 70-200mm f2.8?!​

Goede vraag. Duurdere apparatuur (zoals de Nikkor lens) maken je leven als fotograaf wel gemakkelijker als je weet hoe je ze moet gebruiken. De Nikkor 70-200 mm lens stelt me in staat om foto’s te maken die ik niet had kunnen maken met de 55-200 mm lens. Het grootste diafragma van deze lens op 200 mm is f/5.6 terwijl het diafragma van de 70-200 mm tot f/2.8 open kan. Hierdoor kan je een kleinere scherpte-diepte voor elkaar krijgen met de 70-200 mm lens, vanwege de grotere diafragma. Ook is de 70-200 mm lens véél sneller met het focussen. Dit zorgt ervoor dat je, bijvoorbeeld, paarden die recht op je af galopperen toch scherp op de foto kunt zetten. Dit kon niet met de 55-200 mm lens. Met die lens had je soms een gelukstreffer ertussen in deze situatie. Dus dat zijn valide redenen om duurdere apparatuur aan te schaffen.

Wat ik vooral wil vertellen, is dat je geen dure apparatuur nodig hebt om goede foto’s te maken, maar tegelijkertijd kan duurdere apparatuur je leven wel makkelijker maken áls je weet hoe je ermee om moet gaan.