Nooit meer onscherpe foto’s

Waarom je foto’s op internet niet moet vergelijken

Ken jij dat ook? Je bekijkt de foto’s van Pietje op Instagram, Facebook of zijn website en daar zien de foto’s er ragescherp uit! Hoe kan dat toch? Waarom heeft Pietje wel van die mooie scherpe foto’s? Terwijl jouw foto’s er helemaal niet zo scherp uit zien als je ze bekijkt op je computer….

Frustrerend toch?!

Maar als je dit wel eens hebt gedaan, ben je appels met peren aan het vergelijken!

Appels en peren? Ja, de vergelijking tussen de onbewerkte foto die jij hebt gemaakt en de bewerkte, verkleinde en verscherpte foto van Pietje is oneerlijk.

Ten eerste bekijk je een foto van die andere fotograaf niet op 100% en jouw eigen foto (waarschijnlijk) wel.

Ten tweede kan je op een lagere resolutie een foto er scherper uit laten zien, zelfs als hij eigenlijk nét niet helemaal scherp was.

Ten derde, die foto’s op internet en social media zijn al nabewerkt en waarschijnlijk ook al softwarematig verscherpt (in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop).

Verraderlijk dus!

En zou het zo kunnen zijn dat je strenger kijkt naar jou eigen foto’s dan die van die andere fotograaf?

Bewerk maar eens een van je eigen foto’s helemaal netjes waarbij je hem ook verscherpt zoals ik verderop in de cursus uit ga leggen. En bekijk hem dan eens op social media. Waarschijnlijk ziet de foto er scherper uit dan je dacht!

Maar let op! Je hebt wel een enigszins scherpe foto nodig om een écht scherp resultaat te hebben wanneer je jouw foto hebt bewerkt.

Dat neemt niet weg dat het toevoegen van wat contrast en het verscherpen van je foto flink kan helpen om de foto er scherp(er) uit te laten zien.