Camera vasthouden? Hoe moet dat?!

Wanneer je foto’s uit de hand neemt en je camera dus niet op een statief hebt kan je een hoop bewegingsonscherpte voorkomen door het leren van je camera vasthouden.

Als je de camera onstabiel vasthoud beweegt je camera extra waardoor je met een snellere sluitertijd moet werken om scherpe foto’s te kunnen maken.

Hoe beter en stabieler je jouw camera weet vast te houden, des te makkelijker je scherpe foto’s kunt maken.

Pssst

Dit is een les over camera vasthouden uit de cursus nooit meer onscherpe foto’s! Vind je de blogpost interessant en wil je hier meer over leren? Bestel dan direct deze cursus en je bent binnen 5 minuten al aan het leren!

Contact punten bij het vasthouden van je camera

Wanneer je aan het fotograferen bent, wil je zoveel mogelijk contactpunten creëren met je camera. Hoe meer contactpunten, hoe beter je de camera stil kunt vasthouden.

Het gaat er om dat je de camera zo stil mogelijk houd.

Leunen tegen een muurtje

Je hoeft niet alleen je eigen lichaam te gebruiken om steunpunten op te zoeken, je kunt ook gebruik maken van de omgeving om je heen. Misschien is er wel een muurtje waar je tegenaan kunt leunen of een paaltje waar je de camera op kunt zetten.

Onderstaande man leunt met zijn schouder tegen een muurtje aan waardoor hij een stuk steviger en dus stiller staat.

Fotograferen vanuit de auto

Deze tips zouden best van pas kunnen komen bij een safari bijvoorbeeld.

Als je de foto bekijkt die de man hieronder van zichzelf maakte in zijn autospiegel zie je dat hij eigenlijk alles goed doet. Hij leunt met zijn linker (voor de kijker) hand op de deurpost en zijn rechterarm gaat zelfs helemaal tegen de autodeur aan. Zijn linkerhand wordt als verhoger van de camera gebruikt en met zijn duim drukt hij de camera tegen zijn andere hand aan waardoor de camera stevig opgesloten zit tussen zijn beide handen. Doordat hij zoveel steun heeft van zijn arm kan dat ook makkelijk zonder dat het hem veel kracht kost.

Al met al een hele stevige en stabiele houding.

Als je vervolgens onderstaande foto bekijkt, zie je dat deze dame een stuk minder gebruik maakt van de steun die de deurpost zou kunnen bieden. Ze heeft wel allebei haar armen tegen de binnenkant van de deur geleund. Maar als ze haar lichaam meer gepositioneerd zou hebben als de man hierboven, zou ze de camera nog steviger hebben vast gehad.

Als je op safari bent, kan je overigens ook een rijstzak kopen die je tussen de deurpost en de camera in kunt leggen. Je camera ligt er super stevig in en je hoeft niet bang te zijn voor schade aan je lens.

Basishouding om je camera vast te houden

We gaan er hier even vanuit dat je een foto uit de hand maakt met je camera in de horizontale positie.

De dame hieronder doet het goed en dit is in principe je uitgangshouding voor het vasthouden van je camera.

Met je linkerhand heb je de grip van je camera beet met je vinger op de releaseknop. Je rechterhand positioneer je onder je lens voor optimale stabilisatie, maar in deze houding ben je ook nog goed in staat om in of uit te zoomen als het nodig is.

Je drukt zowel je wenkbrauw als je neus en/of wang tegen je camera zodat hij daar twee contactpunten heeft (het scherm van mijn camera wordt er wel eens wat vettig van ;)).

Verder houd je de ellebogen goed naar binnen en tegen je lichaam aangedrukt. Op die manier kan je met je armen nergens heen en zullen die niet heen en weer slingeren.


Foto door Andre Furtado

Bij onderstaande dame is het wellicht voor te stellen dat ze haar camera minder stabiel kan houden dan de dame hierboven. Je ziet de camera bijna al heen en weer zwalken. De dame hieronder zal haar sluitertijd sneller moeten zetten om een scherpe foto te maken dan de dame hierboven. Dit is ook een van de redenen dat ik liever door de zoeker van de camera kijk, het helpt me om de camera stabieler te houden.

Ook hiervoor is er wel een oplossing voorhanden. Als je door het scherm moet kijken achterop je camera, kan je de riem van je camera om je nek hangen en je camera naar voren duwen tot de camerariem strak staat. Dit geeft extra stevigheid en minder gewiebel van je camera.

De andere mogelijkheid is om je ellebogen alsnog tegen je lichaam aan te klemmen tijdens het fotograferen.

Deze man heeft zijn camera wel redelijk goed vast, maar je ziet dat hij zijn ellebogen niet tegen zijn lichaam aan heeft waardoor hij geen stevigheid vanuit zijn lichaam kan geven aan zijn armen.

Lens goed om vasthouden

Een lens houd je altijd onderlangs vast, dit geeft de meeste stabiliteit aan je camera.

Wanneer je de lens andersom vast houd zoals hieronder, krijg je zeker bij de zwaardere lenzen, veel druk op je duim waardoor je daarmee veel kracht moet zetten. Met je hand andersom heb je een hele hand om die kracht op te vangen wat resulteert in een stabielere greep op je camera.

Verticale foto’s maken

Wanneer je verticale foto’s maakt (en hierbij ga ik er even vanuit dat je geen batterygrip hebt) beweeg je de linkerhand omhoog en ondersteun je de camera met je rechterhand.

Je houd je hand om de lens zoals je bij onderstaande foto ziet.

Opnieuw druk je de camera goed tegen je gezicht en zoek je daar zoveel mogelijk contactpunten.

En je drukt je elleboog zoveel mogelijk tegen je lichaam aan. Dit is de meest stabiele houding voor het maken van verticale foto’s of portretfoto’s.

Onderstaande vrouw draait haar camera net de andere kant op, hierdoor komt ze ook niet fijn uit met haar andere hand waardoor de lens helemaal niet meer ondersteund wordt.

Hierdoor raakt je camera uit balans en moet je veel kracht zetten om ervoor te zorgen dat hij niet voorover kukelt. Bij het zetten van kracht gaan je spieren trillen, en dat leid weer tot beweging.

De vrouw hieronder doet hetzelfde als de vrouw hierboven. Ook zij heeft de camera verkeerd om waardoor ze niet fijn uitkomt met de hand bij de lens.

Camera vasthouden bij het zitten en hurken

Wanneer je jezelf wat lager wilt positioneren kan je gaan zitten of hurken om foto’s te maken. In deze houdingen kan je het jezelf ook makkelijk of moeilijk maken. Bij een zittende of hurkende houding kan je namelijk gebruik maken van knieën waar je met je ellebogen op af kunt steunen, een enorm stevige houding!

Op onderstaande foto kan je zien op welke manier deze fotograaf gebruik maakt van een rots waar hij op kan zitten en een andere waar hij zijn been op kan zetten. Vervolgens steunt hij met zijn elleboog op dit gebogen been. Hij gebruikt zijn andere voet nog om extra stevig te gaan zitten door deze onder zijn billen te positioneren.

Onderstaande jongen hurkt om een foto te nemen, ook hier zie je dat hij slim gebruik maakt van een hurkende houding en zijn knieën. Deze jongen zit heeft zijn camera stevig en stabiel vast.

Deze dame hieronder gebruikt ook haar knie om te stabiliseren.

Maar dan deze dame. Die gebruikt haar knie dus juist niet en dat is erg jammer. Want door maar enkele centimeters naar beneden te bewegen (en dat zie je niet terug in je camera beelden) zou ze een hoop extra beweging van de camera kunnen voorkomen en daardoor een langere sluitertijd kunnen kiezen. Zéker wanneer je op een bewolkte dag fotografeert zoals in onderstaand voorbeeld.

En dan heb je deze jongen nog, hij heeft het concept van contactpunten creëren helemaal niet begrepen. Niets in zijn bovenlijf maakt maar contact met elkaar waardoor hij volledig op spierkracht alles stabiel moet houden. Geen camera tegen zijn gezicht, geen contactpunten met ellebogen dus er is maar weinig stabiliteit.

Dit was een les uit een van de cursussen!

Dit is een les uit de cursus nooit meer onscherpe foto’s! Vond je de blogpost interessant en wil je hier meer over leren? Bestel dan direct deze cursus en je bent binnen 5 minuten al aan het leren!

En welke tips heb jij nog

Wist jij al hoe je jouw camera vast moet houden? Of las je misschien nog nieuwe dingen?

Reageren of samen sparren?

Zoals je ziet zijn de reacties op deze blogpost uitgeschakeld net zoals op de meeste blogposts. Ik spreek mensen namelijk veel liever persoonlijk.

Heb je een opmerking of vraag over deze post of wil je gewoon met mij persoonlijk sparren dan kan je een e-mail sturen naar info@merelbormans.com of je kunt lid worden van de Telegramgroep. Ik zie jouw reactie met heel veel plezier tegemoet!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

2 gedachten over “Camera vasthouden? Hoe moet dat?!”

  1. Super interessant! Ik heb er nooit zo specifiek over na gedacht hoe ik mijn camera vast houd, maar heb hier zeker een paar goeie tips aan over gehouden. Heel erg bedankt!

    • Wat leuk Lisanne! Ja, er zit een hele wereld aan informatie achter het vasthouden van je camera :).
      Vooral het opzoeken van manieren waarop je jouw camera nog verder kunt stabiliseren kan heel veel helpen bij het maken van nóg scherpere foto’s!

Reacties zijn gesloten.