Leer nú het geheim van blackfoto’s

Heb jij je altijd al afgevraagd hoe nou die foto’s met zo’n zwarte achtergrond worden gemaakt? De zogenaamde blackfoto. Is het photoshop? Is het magie? Of heeft het te maken met de omgeving? Heb je flitsers nodig? Dan geef ik je in deze blogpost antwoord op die vraag! Spoiler alert, je hoeft geen Harry Potter te heten en je hoeft ook niet in het bezit te zijn van studioflitsers om dit soort foto’s te kunnen maken ;).

Waar de naam vandaan komt

De eerste keer dat ik kennismaakte met het fenomeen ‘blackfoto’ weet ik nog goed. Ik fotografeerde al een tijd maar was bet begonnen met paardenfotoreportages in opdracht. Mijn klant, zelf ook fotografe, vroeg mij om blackfoto’s te maken van haar paard en wandelde naar stal, parkeerde haar paard in de deuropening en vertelde me om mijn gang te gaan. Thuis ging ik uiteraard op research uit en kwam een aantal fotografen tegen die dit soort foto’s aanboden. Fast forward naar jaren later en deze techniek is populairder dan ooit!

Nu denk je misschien: “Maar wat is een blackfoto dan eigenlijk?!”, dan snap ik die vraag wel! Deze term is inmiddels aardig bekend en ingeburgerd onder de paardenfotografen maar buiten deze fotografieniche bestaat deze term eigenlijk niet. Een blackfoto is een foto waarbij je jouw onderwerp op de foto zet met daarachter een zwarte achtergrond. Vaak is het onderwerp dan – hoe kan het ook anders binnen deze tak van sport – een paard.

Nog steeds maak ik regelmatig foto’s met een zwarte achtergrond en steevast krijg ik de vraag hoe dat nou moet. Reden genoeg om er het een en ander over op te schrijven dus!

Omgeving, omgeving, omgeving!

Het aller, aller, allerbelangrijkste voor het maken van een geslaagde blackfoto is de omgeving. Daarmee valt of staat de mogelijkheid om goede foto’s te maken. Je hebt een donkere achtergrond nodig terwijl er nog genoeg licht valt op het paard*. Denk hierbij aan een opening van een schuur, een stal, een trailer of zelfs een donker bos. Je kunt ook een zwart doek ophangen. Met een beetje creativiteit zijn er op de meeste locaties wel mogelijkheden te vinden. Waar het om gaat is dat er voldoende contrast is tussen het paard op de voorgrond en de achtergrond.

Opruimen

Als je in de opening van een schuur, stal of trailer fotografeert is het handig om eerst even een blik te werpen op de omgeving achter het paard. Het komt wel eens voor dat er glimmende voorwerpen zoals hoofdstellen die je makkelijk even van de muur kunt halen. Dit zou je zomaar eens heel veel kunnen schelen in de nabewerking.

Nog iets wat wel eens heel veel zou kunnen schelen in het nabewerken: we proberen het contrast tussen het paard* en de omgeving zo hoog mogelijk te krijgen. Het paard* staat dus goed in het licht en de achtergrond is zo donker mogelijk. In stalgebouwen, schuren e.d. heb je vaak lichten aan staan, zet deze (als dat mogelijk is) tijdens het maken van de blackfoto’s uit. Probeer ook ramen (tijdelijk) af te sluiten zodat daar geen licht doorheen komt. Kan er geen luikje dicht? Dan kan je vaak nog wel een handdoek of deken over het raam heen hangen.

Histogram

Dan toch een stukje achtergrond. Je camera heeft een bepaald dynamisch bereik. Hij is in staat om een aardig palet aan tonen vast te leggen maar als je gaat fotograferen in uitdagende omstandigheden (zoals een zwart paard in de sneeuw) kan het voorkomen dat je camera niet alle details in zowel het wit als het zwart kan vastleggen. Hier probeer je bij het maken van blackfoto’s op in te spelen.

Je probeert juist voor elkaar te krijgen dat de details in het zwart van de foto geen details meer bevatten. Als je het histogram van een goed gemaakte blackfoto bekijkt hoor je aan de linkerkant een piek te zien. Wil je meer lezen over het aflezen van een histogram? Ik schreef speciaal een blog over hoe je deze correct kunt aflezen. En ook in de gratis te volgen online basis cursus zit er een speciale les over het aflezen van het histogram verwerkt.

Houding van het paard

Het is makkelijk om de houding van het paard te vergeten omdat je als fotograaf ook met andere dingen bezig bent. Een tip hiervoor is om eerst al je instellingen te regelen voordat je gaat fotograferen zodat je daar niet meer over hoeft na te denken tijdens het maken van de foto’s. Je hebt dan alle tijd en rust om ervoor te zorgen dat het paard er op zijn allermooist op staat en de eigenaar daarin te begeleiden. Bekijk tussen het fotograferen af en toe nog wel of je instellingen goed zijn. Hier mag je best je tijd voor nemen.

Vaak is het mooi om ervoor te zorgen dat de hals van het paard licht gebogen wordt en iets uitgestrekt. Er zijn enkele trucjes om dit voor elkaar te krijgen. Deze trucs variëren van het voorhouden van wat eten, het gebruiken van iets engs zoals een reflectiescherm tot het gek staan springen voor de neus van het paard. Let er tijdens het fotograferen ook op dat de oren naar voren zijn gericht.

Mocht je het hele lichaam van het paard op de foto zetten, kijk dan ook naar de benen. Vaak is het mooi om het paard (nagenoeg) vierkant te laten staan. Zorg ervoor dat het paard niet teveel naar één kant leunt, je ziet dan op de foto terug dat het paard niet helemaal rechtop staat.

*In plaats van paard kan je ook hond, persoon, product of wat je dan ook wilt fotograferen met een zwarte achtergrond.

Heb jij nog tips?

Wat zijn de beste tips die jij hebt of ooit kreeg omtrent het maken van blackfoto’s? Ik zou het tof vinden als je ze met me en de andere lezers leest in de comments!

Keep on clicking! Merel Bormans van  Focus op jouw fotografie

Wil je dit artikel opslaan op Pinterest? Dan kan je een van deze afbeeldingen gebruiken:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.