7 essentiële tips voor het maken van silhouet foto’s

Een van mijn favoriete fotosoorten zijn denk ik toch wel de silhouetfoto’s! Je onderwerp staat er natuurlijk op, maar je kunt ook zoveel doen met de achtergrond. Ik bedoel, wie houd er nou niet van een stel prachtige wolken? Mij werd gevraagd waar ik rekening mee houd als ik silhouet foto’s maak, dus lees hier mijn top-tips. Ik ben super benieuwd naar jullie resultaat!

Silhouette with stunning clouds in the background
Tips on how to make better silhouette photos[/one_half_last]

#1 De achtergrond moet lichter zijn dat je onderwerp

De makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen is door tegen het licht in te fotograferen. Als het bewolkt is, kan je ook de wolken gebruiken om dit effect te bereiken en de foto een beetje donkerder te schieten. Als je een silhouet foto maakt, is het prima om hem onder te belichten omdat je de informatie aan de donkere kant van de foto toch niet volledig wilt gebruiken. In de nabewerking maak je het donkerste deel van de foto zo zwart mogelijk.

#2 houd de achtergrond vrij

Dit heeft te maken met het punt hiervoor. Als er bomen of andere (donkere) objecten in de weg staan, kan je onderwerp niet vrij komen van de achtergrond. Je hele foto zou dan donker worden. Zorg ervoor dat je niets hebt wat je uitzicht blokkeerd, zoals bomen, gebouwen, struiken etc.

#3 Ga laag zitten

Een laag standpunt helpt ook weer om je onderwerp vrij te krijgen van de achtergrond. Ik geloof dat ik dit punt niet genoeg kan benadrukken! Als je lager gaat zitten met je camera zul je zien dat je steeds minder grond zit en meer lucht en dit is belangrijk voor je silhouet foto om te slagen. Hoe minder grond in je foto, hoe vrijer je ondewerp gefotografeerd kan worden.

How I made this silhouette photograph
Not all photographs need to be taken against direct sunlight
A silhouette photograph with stunning clouds in the background
How to make a good silhouette photograph

#4 Flits niet

Je probeert je onderwerp zo donker mogelijk te krijgen. Als je flitst doe je dit effect weer teniet. Je camera zal denken dat je foto onderbelicht is en zal wellicht proberen om dit op te lossen door te flitsen. Geen goed idee. Als er licht op je onderwerp valt, aan jouw kant (komend van je camera/flitser) zal je geen silhouet foto kunnen maken.

#5 Fotografeer in de manuele modus

Je camera zal proberen om de foto correct te belichten, maar in werkelijkheid proberen we wat onder te belichten. Het is veel makkelijker om zelf de instellingen in te regelen voor wat je probeert te bereiken. Ik fotografeer zelf altijd het liefst in de manuele stand, dit geeft me namelijk de grootste controle op het eindresultaat. Bij het maken van silhouet foto’s zit je typisch in een situatie waarin je camera de foto niet belicht op een manier die jij voor ogen hebt. Ga ervoor! En leer die manuele modus te gebruiken! Wees niet bang ;).

#6 Let op de pose!

Wanneer je silhouet foto’s aan het maken bent, zit er geen detail in je onderwerp. Daarom is het extra belangrijk dat je onderwerp er interessant uitziet. Als je een paard van voren fotografeert, zal je alleen een “blob” zien. Niet zo kenmerkend. Je zult zien dat ik al mijn silhouet foto’s maak van de zijkant. Dit zorgt ervoor dat je alle interessante kenmerken van het paard ziet.

#7 Varieer tussen een volledige silhouet foto en een foto waarin er nog wat detail zit in je onderwerp

Ik vind silhouet foto’s waarbij er toch nog wat details aanwezig zijn in het onderwerp ook machtig interessant. Het is dan misschien geen volledig silhouet foto, maar geef je creativiteit de vrije teugel! Experimenteer! En probeer ook eens om iets vóór je silhouet foto te krijgen. Bijvoorbeeld opspattend water werkt behoorlijk goed, maar ik heb ook wel eens een paard rennen door het zand gefotografeerd bij een bewolkte lucht. Het paard zelf kon donkerder worden gemaakt tot een silhouet terwijl het zand fel oranje oplichtte. Ik vond dat een heel cool shot. En heel anders dan een typische silhouet foto.

Laat me weten of je wat had aan deze tips en laat me vooral weten wat jouw resultaten zijn!

Wil je dit artikel opslaan op pinterest? Dan kan je daarvoor onderstaande afbeeldingen gebruiken!

Do you want to know how to take amazing silhouette photo's? Read my tips!
Ever wanted to know how those silhouette photographs are taken? Read these 7 essential tips!
Silhouette photographs are amazing! Do you want to know how to make them? Read my 7 essential tips!
MerelBormans
administrator
Merel Bormans is paardenfotograaf in hart en nieren. Ze reist de hele wereld opzoek naar de mooiste beelden. Bekijk vooral www.merelbormans.com om een beeld te krijgen van haar werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Spring naar toolbar